Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Κεφάλαιο I "Εισαγωγή"


1. Σε ποιους απευθύνονται τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα;

Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα αφορούν όσους έρχονται, μένουν ή εργάζονται στη χώρα μας και έχουν άλλη μητρική γλώσσα.

2. Απευθύνονται σε ενήλικες ή παιδιά;

Τα μαθήματα "Ελληνικών ως ξένη γλώσσα" απευθύνονται και σε παιδιά και σε ενήλικες. Ακολουθείται διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και διαφορετικοί μέθοδοι διδασκαλίας σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

3. Γιατί να μάθει κάποιος ελληνικά ως ξένη γλώσσα;

Ένα παιδί, ερχόμενο από άλλη χώρα με άλλη μητρική γλώσσα, με τα ελληνικά θα ενταχθεί πιο ομαλά στο σχολικό και έπειτα κοινωνικό περιβάλλον.
Ένας ενήλικας, θα βοηθηθεί στην επικοινωνία, στην εύρεση εργασίας και στην ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.4. Τα μαθήματα θυμίζουν τη "δομή" σχολικών μαθημάτων; Γραμματική, συντακτικό;

Τα μαθήματα περιέχουν ασκήσεις γραμματικής, συντακτικού, λεξιλογίου, ετυμολογίας, ορθοέπειας του λόγου, άρθρωσης, συλλαβισμού, ορθοφωνίας και ορθογραφίας. Με τρόπους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Δεν θυμίζουν σε τίποτα την σχολική δομή ενός μαθήματος, με ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτό.

5. Πως προσαρμόζεται το μάθημα στον ενδιαφερόμενο;

Συζητώντας τις ανάγκες και έχοντας στο μυαλό την ηλικία του ενδιαφερόμενου, το μάθημα "ράβεται" επάνω του. Υπάρχουν βασικοί πυλώνες που ακολουθούνται, μα η βαρύτητα που δίνεται διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στόχος, η εξυπηρέτηση των γλωσσικών αναγκών του ατόμου.

6. Το ιστολόγιο αφορά μαθητές ή διδασκάλους;

Το ιστολόγιο αφορά κατά βάση διδασκάλους, καθώς θα παρουσιάζει τρόπους και μεθόδους διδασκαλίας και σχεδιασμού του διδακτικού τους υλικού που θα αποτελέσουν αρωγούς στην προσπάθεια τους ώστε να διδάξουν ελληνικά ως ξένη γλώσσα.
Θα αφορά εξίσου και μαθητές καθώς μπορούν να βρουν ασκήσεις, παραδείγματα και να δουλέψουν μόνοι τους, ως έναν βαθμό, προάγοντας την ελληνική τους γλώσσα.

  Επιμέλεια ιστολογίου: Γεωργοκίτσου Σπυριδούλα, Φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου