Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Kεφάλαιο ΙΙ "Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας"


Η ελληνική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Από την πρώτη μορφή της, την πρωτοελληνική, που εμφανίζεται πριν από το 1600 π.Χ., περνάμε στην μυκηναϊκή ελληνική, την οποία συναντούμε σε πινακίδες της Γραμμικής Β' και σε μερικούς στίχους στα Ομηρικά Έπη. Ακολουθεί η Κλασική Ελληνική και η Ελληνιστική Κοινή με την οποία απλοποιήθηκαν αρκετά στοιχεία της γλώσσας και είναι το στάδιο που η ελληνική γλώσσα υπέστει τις περισσότερες αλλαγές. Έπεται η Μεσαιωνική Κοινή που μπορεί να συναντήσει κανείς στα Δημοτικά Τραγούδια και φτάνουμε αισίως στη σημερινή μορφή της ελληνικής, τη νέα ελληνική.
Η γλώσσα εξελίσσεται και μεταβάλλεται με το πέρας του χρόνου. Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τις περιόδους της γλώσσας και να τις χωρίσει χρονολογικά. Η δουλειά αυτή του γλωσσολόγου είναι δύσκολη, απαιτητική και χρονοβόρα.

Πάπυρος, Ιλιάδα, Κείμενο 2ος αι. μ.Χ.

Σημειώσεις προς τους διδάσκοντες:

Σε μία πρώτη επαφή με τον ενδιαφερόμενο που θέλει να έρθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα του παρουσιάζουμε την ιστορία της, τη διαχρονία της και την σημαντικότητα της στο πέρας των αιώνων. Οφείλουμε να εμφυσήσουμε στον μαθητή πως η γλώσσα μας έχει περάσει και περνάει ένα ταξίδι, από στόμα σε στόμα, από ομιλητή σε ομιλητή, και ανά τους αιώνες έχει υποστεί αλλοιώσεις. Συνεπώς ο μαθητής θα κατανοήσει την ουσία της γλώσσας και θα την προσεγγίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ημερομηνίες και χρονολογίες αρχής και τέλους γλωσσικών περιόδων θα συσκοτίσουν τους ενδιαφερόμενους. Τους παρουσιάζουμε την ιστορία της ελληνικής γλώσσας δείχνοντάς τους ένα κείμενο από κάθε περίοδο. Έτσι, θα κατανοήσουν μέσω της οπτικής επαφής με την προ-νέο ελληνική μορφή της γλώσσας πιο εύκολα την εξέλιξή της.
Εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν κατανοήσουν την σημαντικότητα της ελληνικής, η αποτελεσματικότητα των επερχόμενων μαθημάτων περιορίζεται απευθείας στο ήμισυ.

1. Ενημέρωση για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας.

2. Παρουσίαση περιόδων της γλώσσας μέσω σωζόμενων κειμένων.

3. Ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων ως προς την εξερεύνηση της ελληνικής γλώσσας.

Γεωργοκίτσου Σπυριδούλα, Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου